Skip to main content

Rundtur på Frosta

Skrevet av Øyvind Wold den . Publisert i .
Steinkirken ved Logtun. Foto: Øyvind Wold

Frosta – «Trondheims kjøkkenhage»

Frosta-halvøya i Trondheimsfjorden, er kjent for sitt milde klima, sine søte jordbær og utstrakt grønnsakdyrking.

Øyvind

FAKTABOKS

  • GPS spor: https://ridewithgps.com/routes/35930960
  • Start/sluttpunkt: Handelssenteret i Frosta
  • Vanskelighetsgrad: Middels lett tur
  • Distanse: 18 km
  • Underlag: Lett blanding av asfalt og grusvei av varierende kvalitet
  • Biltrafikk: Lite, stedvis ingenting
  • Anbefalt sykkel: Hybridsykkel/ terrengsykkel
  • Aktuell nettside: visitfrosta.no

Frosta-halvøya i Trondheimsfjorden, er kjent for sitt milde klima, sine søte jordbær og utstrakt grønnsakdyrking. Men kommunen har også veier og en topografi som passer veldig bra for tursykling. Avstandene er relativt små og området har en rekke virkelig flotte utsiktspunkter. I tillegg har veiene lite biltrafikk og oppleves som trygge.

Denne foreslåtte rundturen starter i handelssenteret i Frosta og går så vestover. Underveis opplever du det et levende kulturlandskap, med grønnsaksdyrkingen som sysselsetter mange her ute.

Deler av turen går helt nede langs sjøen og havutsikten danner en flott ramme for syklingen på Frosta.

Attraksjoner

En av de større attraksjonene på Frosta er helleristningene på Evenhus, som man kommer til etter drøyt 12 kilometer på turen. Her er rundt hundre figurer synlige, blant annet en del båter og diverse jakt/ dyremotiver. Man regner med at de ble laget for rundt to tusen år siden.

Det beste utsiktspunktet på turen er i krysset Frostatingsveien/ Alstadvegen, etter 16 kilometer sykling. Her skuer man utover en stor del av Frostas frodige landskap, Trondheimsfjorden og bygdene omkring. Her er du også ferdig med turens eneste merkbare motbakke, på rundt seksti høydemeter, så det kan passe med en pause.

Av andre severdigheter underveis bør nevnes den vakre steinkirken ved Logtun, her finnes også et interessant museum. Et tilbud som kan friste en syklist er kanskje også å besøke de mange lokalutsalgene av friske grønnsaker?

Steinkirken ved Logtun. Foto: Øyvind Wold
Steinkirken ved Logtun. Foto: Øyvind Wold

Hvem passer turen for

Turen forutsetter ikke spesiell sykkelerfaring og kan passe for de fleste, inkludert barn fra 12 års alder.

Deler av sykkelturen følger for øvrig den merkede Frosta-stien. Denne går på fra Neset i vest langs nordkysten til Fånes, totalt 22 km. Mesteparten av denne turstien kan sykles med terrengsykkel, men den er stedvis smal, så ta hensyn til vandrere.

Reise dit

Om du ønsker å ankomme Frosta på sykkel er det 19 kilometer å syke fra Åsen stasjon langs den middels trafikkerte Frostaveien/ Fv753 til handelssentrum i Frosta.


Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.

Han sykler både asfalt, grus og sti, både på fjellet, gjennom de store skogene på østlandet, langs kysten eller ute på øyer, kort og langt, med eller uten bagasje. Han har nesten alltid med fotoapparat og noterer ned fakta fra turene.

Bøker

Etter ganske kort tid som nyfrelst syklist begynte han å lete etter aktuelle bøker med turtips for syklister som var nysgjerrige på hva som befant seg litt utenom allfarvei. Slik litteratur fantes ikke, så Wold bestemte seg for å lage en bok selv. Resultatet ble boka «Beintråkk» på Friluftsforlaget (utsolgt) i 1999 med diverse rutebeskrivelser til mektig natur i ofte ganske øde deler av landet.

Siden har det blitt turbøker om Oslo og fjellsykling på Cappelen Damm forlag, nå utgitt i tredje reviderte utgave, i tillegg til et tresifret antall artikler i en rekke sykkel- og friluftblader.

Sykling som rekreasjon – ikke prestasjon

Øyvind Wold jobber ut fra tankegangen om at tur- og opplevelsessykling slett ikke er reservert de sprekeste og tøffeste, men tvert i mot er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. I en tid der det på mange måter er blitt en prestasjonsorientert sykkelkultur med fokus på høy fart, sykkelritt, dyrt utstyr og presentasjon av treningsdata og rekorder på sosiale medier, sier Wold;

Det er på tide å senke skuldrene, glemme pulsmåleren og ta gleden og nytelsen tilbake til syklingen igjen. Ta med deg en venn eller familien, smør en stor matpakke og sett av dagen til å sykle rolig rundt. Utforsk en blindvei, en gammel setergrend, ta turen inn til et vakkert skogs-tjern, se et fjellpanorama, besøk en betjent turisthytte, eller ta med sykkelen på ferja med ut til et av våre mange spennende små øysamfunn – sykkelen er den aller mest givende måten å kombinere friluftsliv og Norgesreiser!

Hans utvalg av turer er stort sett i vanskelighets grad «lett» eller «lett til middels krevende», og er rettet mot folk i helt vanlig form. For at turene skal oppleves som trygge, er det gjennomgående valgt ruter med liten, eller ingen, biltrafikk.

Foto: Øyvind Wold

Bibliografi:

Øyvind Wold

Øyvind Wold

Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *