Skip to main content

Destination Category: NORGE

Mysuseter og omegn – fjellsykling i Rondanes forgård

Ved Mysuseter og Furusjøen kan du bruke en kombinasjon av grusveier, flere stier og fine kjerreveier for å lage din egen rundtur.

For det meste er det snakk om korte turer av lett til middels vanskelighetsgrad, med en varighet på en time eller to. Det er snakk om fjellsykling mellom der de fleste veiene ligger mellom ni og tolv hundre meters høyde, så sykkelsesongen er begrenset fra ca midten av juni til midten av oktober.

Vil du prøve en kort topptur med sykkelen, er Ranglarhøi (1123 moh), rett nord for Furusjøen, en overkommelig utfordring, særlig om du starter fra Tjønnbakken. Kjerreveien/stien rundt Ranglarhøi via Ranglartjønna ned til Pungen er en ganske kort tur, men vær klar over at nedkjøringen mot Pungen er til dels ganske steinete.

Her er tre turforslag av varierende vanskelighetsgrad, med Mysuseter eller P-plassen Spranget som utgangspunkt.

Lett

FAKTABOKS

  • Spranget-Rondvassbu t/r
  • Distanse: 13 km

Ved å starte på Spranget P-plass, fire kilometer nord for Mysuseter, får man en av landets aller fineste og samtidig letteste fjellsykkelturer. Turen starter høyt og har kun slak stigning. Veien flater ut i tolv hundre meters høyde, og man ser den betjente DNT-hytta Rondvassbu på lang avstand. Rondvassbu-turen kan sykles sammen med barn ned i syv-åtte års alder.

Denne turen er såpass kort at man får god tid til å ta små avstikkere til fots. Noen få hundre meter før du er framme på Rondvassbu krysser man Illmannåe. Følger man den på sti østover kommer man snart til idylliske Fremre Illmanntjønn, med flere fine steder å raste.

Starter du turen nede på Mysuseter blir turen totalt på 22 km.

Noe krevende

FAKTABOKS

  • Småteknisk rundtur via Pungdalen, Vassmillom,Vålåsjøen, Blomseterdalen og Smuksjøen
  • Distanse: 25 km

Her er en variert runde med flere morsomme tekniske utfordringer. Flere kilometer på sti til tross, har du litt erfaring fra stisykling vil stort sett hele denne turen kunne sykles.

Følg grusveien østover mot Furusjøen og Vålåsjøsetrin, etter fem kilometer tar du til venstre i kryss, skiltet ”Rondablikk” og ”Elgsvika”. Du kommer etter hvert ut på en myrete odde med navnet Vassmillom. Etter å ha kommet inn på et nytt veisystem på sørsiden av Vålåsjøen skal du navigere vestover på grusveier og kjerreveier mot Rondgard og Grønbakkan. Videre på kupert grusvei gjennom skogen forbi Hesstjønne og Blomsætrin mot Kringsetrin.

Fra Kringsetrin og i stigningen østover kommer turens høydepunkt på en kjerrevei som snart går over i sti. Raske og fine partier veksler med mer steinete og krøkkete strekk. På brygge(!) over den idylliske Smuksjøen, før du etter enda et par kilometer sti treffer gressletter og grusvei nede ved Vålåsjøsetrin. Grusvei opp Pungdalen tilbake til startpunktet.

Krevende

FAKTABOKS

  • Mysuseter-Pungdalen-Vassmillom-Frydalen-Sulseter-Skårålia-Tjønnsetrin-Stølan-Vassmillom-Pungdalen
  • Distanse: ca 78 km

En lang herlig fjelltur som tar deg forbi Furusjøen rundt Tjørnseterfjellet og Gråhøa og tilbake. Underveis får du oppleve åpent fjellterreng, diverse setergrender og utsikt både mot både Rondane og Jotunheimen.

Rundturen er delvis sammenfallende med ritt-traseen «Furusjøen rundt» (furusjoenrundt.no) som arrangeres av Kvam idrettslag. Her det både lange stigninger og flere partier på kjerrevei/sti, så turen egner seg best for trente personer.

Turen begynner på småkupert grusvei sørøstover fra Mysuseter en halvmil, før du tar til venstre inn på den trivelige kjerreveien ved Elgsvika og Vassmillom. Videre på vestsiden av fjellet Varden ned til Måsåplassen, herfra østøver mot Frydalen. Følg den vakre Peer Gynt Seterveg østover langs Fryaelva nedover Frydalen. Et raskt og svært lettsyklet parti.

Deretter går turen over åsen til Fiskdalen med fine setervoller, før man får en seig stigning opp over Bølaug varde i nesten tolv hundre meters høyde. Ta gjerne en kort avstikker til fots til toppen Krøkla for å få enda bedre utsikt.

Nedkjøring til Midstulen, herfra går det nordover til Gravdalen, vider tre kilometer på sti til Tjønnsætrin. Grusvei nordover mot Måsåplassen og Vassmillom, så retur samme vei som du kom, via Pungdalen.

Serveringsmuligheter på Rondablikk hotell, rett øst for Varden.

Sykkelturer ut fra Melhus i Trøndelag

Alle de tre turene beskrevet her tar utgangspunkt i Melhus sentrum, som er lett tilgjengelig med buss og tog.

Til topps på Vassfjellet

FAKTABOKS

Vassfjellet (710 m.o.h.) byr på lekker og vid utsikt i alle himmelretninger. På toppen ligger det en fjernsynsmast. Derfor går det en god grusvei helt opp.

Fra Melhus sykler du sørover langs gamle E6 til Kvål, følg de røde sykkelskiltene mot Støren. Etter ca. sju kilometer kommer du til Kvål. Her krysser du E6 og jernbanesporet, og tar fatt på stigninga opp Vassfjellvegen. De første hundre meterne er asfaltert, resten er grus med god standard. Etter om lag 1,3 kilometers stigning deler vegen seg i to. Her skal du holde til venstre (ikke skiltet).

Nedover kan du suse samme vei som du kom opp. Eller du kan velge noen tøffe og utfordrende stier på baksida av fjellet og komme ned på Klæbusida, se turbeskrivelse på terrengsykkel.no.

Badetur til Øysand

FAKTABOKS

Øysand er ei strand på en campingplass med kiosk/butikk, og et populært utfartsmål på gode sommerdager.

Fra Melhus til Øysand sykler du på tilnærmet flat asfaltert vei. Dette er en fin tur til et fint sted, velegnet som familieutflukt. Biltrafikken er beskjeden, men bilene kan på deler av strekningen kjøre ganske fort (fartsgrense 80 km/t). Barn som er med på denne turen bør derfor være komfortable med å sykle langs trafikert vei.

Fra Melhus sentrum sykler du gamlebrua over Gaula før du følger Strandveien mot Udduvoll.

Derfra følger du veien som går parallelt med E39 fram til Øysand.

Øysand. Foto: Lars Erik Sira

Vassfjellet rundt

FAKTABOKS

En runde rundt Vassfjellet er en tur i trøndersk kulturlandskap og skog, hovedsakelig på rolige veier uten alt for mye biltrafikk. Runden kan sykles begge veier og er asfaltert.

Fra Melhus sykler du sørover og følger du de røde sykkelskiltene i retning Støren.

Etter om lag 11 kilometer kommer du til tettstedet Ler. Her tar du til venstre og opp Kaldvelldalen (fylkesvei 712).

Her stiger veien jevnt noen kilometer før du etter hvert kommer til et flatere parti. Etter 23 kilometer, ved Hyttfossen, tar du til venstre og følger skilting mot Heimdal.

På Torgårdsletta tar du igjen til venstre og suser de bratte bakkene ned mot Rødde, før du etter noen rolige og flate siste kilometre igjen ruller inn i Melhus.

Utsikt fra Vassfjellet. Foto: Lars Erik Sira

Opplev Oppdal

Oppdal tilbyr også heisbasert utforsykling i alpinanleggene for de som trives best med raske nedkjøringer. For tursykling er veiene inn i de omkringliggende dalene det mest naturlige valget. Flere av disse mulighetene er lette og barnevennlige, men gir samtidig flotte fjellopplevelser.

Lette turer

Det mest tilgjengelige ruta går nordøstover fra Oppdal sentrum på grusvei på vestsiden av dalen. Denne går i første omgang mot Stavåa og Dånnålia (11 km), med moderat stigning underveis, og fin utsikt til kulturlandskapet i Oppdal. Fra Dånnålia kan man lage en runde via Grytdalskaret og ned langs Gisna til Gisnåsen. Denne turen går opp i 850 meters høyde, og blir med start og mål i Oppdal på en runde på fem mil. For en lettere tur kan man bare fortsette nordøstover fra Dånnålia, veien går forbi gårdsbruk og gjennom småkupert fjellskog videre helt til Berkåk (36 km en vei).

Fra Lønset, to mil vest for Oppdal langs FV.70, går det en svært lettsyklet asfaltvei innover Storlidalen mot turisthytta Bårdsgården (18 km). Dette er en tur som egner seg bra for sykkelhenger, og trafikken er beskjeden. Her er det badeplasser flere steder langs Ångardsvannet. Utsikt til noen av de mest dramatiske toppene i Trollheimen underveis.

Denne turen kan forlenges inn til Storli og Tovatna (27 km en vei fra Lønset), men får da noen motbakker etter Storli.

Middels krevende

Turen inn til den ubetjente Dindalshytta i Dindalen (22 km en vei) byr mot slutten på flere kilometer med motbakker, men er vel verdt strevet for de som velger denne ruta. Turen går fra Oppdal vestover mot Blokkhus og Ishol, på grusvei langs sørsiden av elva Driva. Lettsyklet til Ishol, men herfra stiger veien nesten fire hundre meter opp til hytta. Her oppe sykler man i åpne og levende setertrakter med diverse dyr på beite. På Uvssæteren, noen få hundre meter lenger vest, er det servering i sommersesongen.

De med terrengsykkel kan velge å fortsette vestover på kjerrevei/blindvei helt inn til Veggasetra ved det vakre Veggavannet (30 km en vei fra Oppdal).

Krevende

For de som vil ha en skikkelig treningstur finnes flere turmuligheter som tar deg helt til fjells.

En kilometer øst for Oppdal sentrum starter de lange motbakkene opp Ålmdalen, som ikke slutter før man er oppe på snaufjellet i tolv hundre meters høyde. Herfra går det lett langs elva Unna før man er nede ved Orkelsjøen, og et naturlig turmål kan være den ubetjente Orkelsjøhytta som ligger her.

Et annet alternativ er å sykle opp den lange Vinstradalen. Vinstradalen er en del av Pilegrimsleden til Trondheim, her går for øvrig også deler av traseen i det lokale sykkelrittet «Sykkelenern».

Dalen begynner sju kilometer sør for Oppdal, heldigvis finnes det veialternativer på vestsiden av Driva på vei til inngangen til Vinstradalen, så man unngår E6 mest mulig. Dalen begynner pent, men blir villere og trangere lenger sør, stedvis går veien som nede i en spektakulær canyon. De verste kneikene finnes oppe ved Ryin. Veien slutter ved Vetlvonlægret, fire kilometer øst for Ryin.

Om ønsker å se enda mer av disse storslåtte fjelltraktene kan man fortsette videre fra Ryin sørover på kjerreveien mot Haugtjønnin. Denne blindveien stiger til 1325 meters høyde og gir herlig utsikt over Dovrefjell.

Avslutt turen med et bad. Foto: Øyvind Wold

Folldal – et av landets beste steder for tur- og fjellsykling!

Betjente fjellhytter – tilgjengelige turmål

Naturlige og tilgjengelige turmål på sykkel er for eksempel fjellhyttene med servering og overnatting i Rondane. Turen inn til Grimsdalshytta for eksempel er lett, mens den fra Gammelgarden i Atndalen og opp til Bjørnhollia er et hakk tøffere. Ønsker du å besøke en fjellhytte via en enda tøffere tur kan du prøve deg på motbakkene fra Atnsjøen nordøstover mot Breisjøseter. Denne veien har grovt underlag og passer bare for terrengsykler.

Folldalen på langs

Folldalen strekker seg sju mil fra Hjerkinn østover til Alvdal. Turen på den asfalterte fylkesveien gjennom dalen egner seg mest for rutinerte syklister, siden biltrafikken her går ganske fort. For tursyklister med bedre tid er det nyttig å vite at det finnes en alternativ, mye triveligere og langt mindre traffikert vei på sørsiden av elva Folla, på store deler av strekningen gjennom Folldalen.

Sørover fra Fallet mot Straumbu finnes det også et spennende alternativ til fylkesveien sørover gjennom Atndalen. Det gjelder ”gamleveien” som er delvis gjengrodd og uegnet for biler, men fullt mulig å sykle.

Kjerrveier i fleng

Noe av det mest interessante for en terrengsyklist i disse traktene er kanskje det store nettverket av kjerreveier. Det finnes en mengde traktorveier og kjerreveier som byr på morsom og delvis rask sykling på terrengsykkel. Noen av disse veiene er ren ”skattejakt” – mange finnes ikke inntegnet på kartet og du må spore dem opp selv. Grimsmoen, noen kilometer sørøst for sentrum, er et godt sted å starte.

Aktuelle sykkelritt

Det er flere ritt i Folldal-området, hvorav de mest aktuelle kanskje er Gruverittet med en spektakulær og variert sløyfe på 70 km, på både grus og kjerrevei. Dessuten Taubanetråkket, som følger den gamle taubanetraseen Folldal til Alvdal, en distanse på 46 km.

Liker du motbakker vil du få god tid til å kjenne på formen om du deltar i ”Solan Gundersens styrkeprøve” med start i Alvdal. Traseen går opp til toppen av Tronfjellet 1665 moh., 11 kilometer med nesten 11% stigning i snitt. Dette er bratt! Hjemmesiden til Savalen sykkelkubb har flere detaljer.

Turforslag

Her er tre turforslag for deg som vil prøve sykkelen

LETT

FAKTABOKS

  • Folldal-Blæsterdalen-Dørålseter t/r
  • Distanse: 50 km
  • Samlet stigning: ca 400 høydemeter
  • Underlag: 50% asfalt, 50% grus, av varierende kvalitet

Det faktum at dette er ganske lett og familievennlig fjelltur må ikke få noen til å tro at den er kjedelig. Vi snakker om en tur rett inn i hjertet av Rondane, med store flyer og et åpent og spektakulært fjellterreng. Har du først prøvd denne turen en gang, vil du garantert komme tilbake. Bilder fra mange norske kalendre og postkort er tatt i Døråldalen – husk å ta med fotoapparat!

Den første halvdelen av turen går langs Rv.27. Biltrafikken er liten, men hastigheten på de som kommer er høy. Et alternativ er å kjøre inn til Blæsterdalen og starte syklingen her.

MIDDELS TIL NOE KREVENDE

FAKTABOKS

  • Einunndalen rundt: Folldal-Dalholen-Flåmsetrin-Fundin-Moskardet-Folldal
  • Distanse: 85 km
  • Samlet stigning: ca 750 hm
  • Underlag: 30% asfalt, 70% grus

Einunndalen rundt er en herlig høyfjellstur på raske og fine grusveier innover mot Knutshø og Oppdalsfjella, en rundtur på snaue ni mil. Her vil du foruten drøye bakker, lange siktlinjer og vakre fjell finne et buktende og spesielt elvelandskap langs Einunna, terrengformasjoner sterkt formet av istiden og levende seterdrift. Servering på den idylliske Romsdalssetra om sommeren, vel verdt en stopp.

Med utgangspunkt i Folldal sentrum sykler du 12 km vestover på riksvei nr 27 til Dalholen, før du går løs på en lang slak oppoverbakke mot Depltangen på nesten 1200 meters høyde. Flatt og slak nedover videre mot Flåmsetrin og østover mot Dølisetran. Videre småkupert øst- og sørover begynner den egenlige Einunndalen. Svært lett sykling videre herfra ned til riksveien og tilbake til sentrum.

KREVENDE

FAKTABOKS

  • Folldal-Fallet-Grimsdalseter-Haverdalseter t/r
  • Distanse: 122 km
  • Samlet stigning: ca 1200 høydemeter
  • Underlag: 15% asfalt, 85% grus

Med sykkel kan du få opplevd både Atndalen, den vakre Grimsdalen og den frodige Haverdalen på en og samme dag.

Grimsdalen er en attraksjon i seg selv, en levende seterdal, tre og halv mil lang, med et rikt fugle og planteliv og flere gamle setre. Et godt stykke av dalen, fra omtrent Stakstoseter vestover forbi Storberget, er veien gjennom dalbunnen nesten helt flat. Denne delen egner seg godt også med sykkelhenger eller barn på egen sykkel.

Fra Tvergjelet og videre mot Haverdalen er turen derimot langt mer svett, med en serie småseige motbakker. Dessuten går lange partier av veien godt over tregrensen og du er eksponert for eventuell vind.

Fra krysset i Vegaskillet, på 1160 moh. bærer det sørover og østover og enda flere motbakker før du avslutter med en rå utforkjøring ned i Haverdalen. Høyeste punkt ligger på drøye 1300 meter.

Skal du få anledning til å kunne se og nyte naturen i denne delen av Rondane uten stress, kan du ta turen over to dager ved å overnatte på trivelige Haverdalseter nede i den grønne og frodige Haverdalen. Et annet alternativ er overnatting på Grimsdalshytta. Gode muligheter herfra til å kombinere med fotturer i Rondane.

Stisykling ut fra Folldal

En «lett» tur med start Folldal

FAKTABOKS

  • Folldal – Foldal gruver – Gruvskrabben – Gorrtjønn – Husombekken – Gruvsetrin – Folldal
  • Distanse: 13 km
  • Vanskelighetsgrad: Lett

Flott introduksjon til fjellene og stiene rett nord for Folldal. Rimelig rask og fin kjerrevei/sti til Gorrtjønn, returen sørvestover på smal sti, kjempeutsikt til Rondane.

En litt mer krevende variant fra Folldal

FAKTABOKS

  • Folldal – Kakkeldalen – Lykkjesætre – Måsårya – Storhovde – Krokhaug – Folldal
  • Distanse: 23 km
  • Vanskelighetsgrad: lett til middels krevende
  • GPS spor: https://ridewithgps.com/routes/46312479

En prøve på noen av de mange og delvis gjengrodde kjerreveiene i Kalleldalen nordøst for Folldal. Tre kilometer bratt motbakke i begynnelsen av Kakkeldalen.

Kjerreveien sørover mot Måsårya kan være ganske våt.

Turen avsluttes med lang og susende utforkjøring ned til Krokhaug.

Middels til krevende tur

FAKTABOKS

  • Folldal – Folldal gruver – Gruvskrabben – Gorrtjønn – Brennknattskardet – Kakkeldalen – Folldal
  • Distanse: 19 km
  • Vanskelighetsgrad: Middels til noe krevende

Rute med lang sammenhengende sti. Ganske bratt start, mye lettere parti innover mot Gorrtjønn, derfra seig småteknisk stigning med en del stein oppover mot Brennknattskardet. Flott utsikt herfra. Noe bratt nedkjøring til grusveien i Kakkeldalen.

Stiene er generelt ikke mye brukt og bare unntaksvis skiltet, så det er en fordel å ha skaffet seg kartet Folldal 1:50 000 (Statens kartverk) for å finne fram.

Andre områder med flere aktuelle stier er ved Streitkampen og Nygruva, og den store Grimsmoen sørøst for sentrum.

På vei opp mot Brennknattskardet. Foto: Øyvind Wold

Grimsdalen

Grimsdalshytta, Dovre kommune

I nord-Oppland, på grensa mellom Dovre og Folldal, finnes et helt suverent område for fjellsykling; Grimsdalen. Veien gjennom denne seterdalen strekker seg hele fem mil fra Dovre tettsted til Atndalen i øst. På tur gjennom dalen har man fjellutsikt hele veien, inkludert til flere av Rondanes 2000-metere, som ligger bare noen få kilometer lenger sør. For syklister er dalen attraktiv ikke bare på grunn av naturen. To andre elementer peker seg; veien har svært lite biltrafikk, og store strekk er nesten uten motbakker.

Det er ingen fastboende her, men den betjente DNT-hytta Grimsdalshytta er et naturlig utgangspunkt for sykkelturer. Vær oppmerksom på at dette er «villmark», det er ikke noen hoteller, kafeer, kiosker eller butikker i Grimsdalen, nærmeste sentrum er Folldal tettsted, tre mil nordøst for Grimsdalshytta. Her er det også sports/sykkelforretning.

Tettstedet Folldal, åtte kilometer lenger nord, er et naturlig utgangspunkt for å komme seg inn i til turer i Grimsdalen.

FAKTABOKS

  • Reise dit:
    Med tog til Dombås eller Hjerkinn, sykle ned Fv.29 til Folldal, så Fv. 29 til Fallet i Atndalen.
    Med bil via E6 til Dovre, eller Fv.27 via Ringebufjell og Atndalen
  • Sykkelsesong: Ca fra St. Hans – slutten av september
  • Turmuligheter: Syklingen nede i selve Grimsdalen er i utgangspunktet svært lett og familievennlig. Tar man i bruk sideveiene som finnes, har man straks sykkelmuligheter for flere dager, også med litt større utfordringer.

Her er tre forslag til turer i området.

Lett – «familieturen»

FAKTABOKS

  • Grimsdalshytta-Stakstosætre t/r
  • Distanse: 26 km<
  • Samlet stigning: ca 100 hm

En fin introduksjon til Grimsdalen. Med unntak av den siste kneika opp til selve Grimsdalshytta på tilbakeveien, er denne turen så flat som en fjelltur kan bli. Grusvei av god kvalitet tar deg østover gjennom et rolig landskap av myrer og fjellbjørkeskog og med lange siktlinjer østover og vestover. Oppe i dalsiden ser man gamle værbitte seteranlegg. Flere steder, blant annet ved Løken seter, er det anlagt trivelige rasteplass like ved elva. Nedenfor Tollevshaugen finnes et landskapsvernområde med et rikt plante- og fugleliv.

Middels krevende – «mosjonisten»

FAKTABOKS

  • Grimsdalshytta-Tollevshaugen-Streitmyrene-Folldal-Fallet-Grimsdalshytta
  • Distanse: 50 km
  • Samlet stigning: ca 850 hm

En frisk og variert fjellrunde øst for Grimsdalshytta, som kan gjennomføres av alle i alminnelig sykkelform. Underveis vil du få en utsikt over Rondane, ikke minst Høgronden, som er helt unik.

Fra Løken seter er det halvannen kilometer bratt stigning opp til Tollevshaugen, her finnes du den velholdte Bergsengseter og særdeles fin utsikt vestover Grimsdalen og rett mot Høgronden.

Her oppe må bilene stoppe, men du med sykkel fortsetter videre gjennom en grind og får turens sykkelmessige høydepunkt på artig kjerrevei oppover via Streitmyrene over fjellet. Lang utforkjøring ned mot Folldal tettsted.

Her finnes et interessant gruvemuseum, med mulighet til å bli med på en liten togtur inn i fjellet.

Kanskje enda viktigere for en syklist er at du her også finner de eneste matforretningene og sportsbutikken i mils omkrets.

Videre åtte lette kilometer sørover langs fylkesvei 27 til Fallet, hvor man tar vestover inn i Grimsdalen. Slake stigninger i begynnelsen før man kommer over tregrensa, dalen utvider seg og flater ut.

Krevende – «treningsturen»

FAKTABOKS

  • Grimsdalshytta-Vegaskillet-Haverdalseter t/r
  • Distanse 70 km
  • Samlet stigning: ca 1050 hm

En tur som unektelig har mye motbakker. Lønn for strevet får du ved å ferdes på en nesten bilfri høyfjellsvei i en del Rondane som er lite brukt.

Ferden går fra Grimsdalshytta vestover og etter hvert opp det trange Tverrgjelet til krysset ved Vegaskillet, der vår rute tar av sør over store flyer og fjell. Etter flere slake stigninger oppe på snaufjellet dropper veien bratt ned i den overraskende frodige Haverdalen.

Vær forberedt på partier med relativt dårlig grusvei mot Haverdalen, denne turen egner seg bedre med terrengsykkel enn hybridsykkel.

Framme på Haverdalsseter er det servering av blant annet egen seterkost, hver lørdag i sommersesongen er det stor thai-buffet(!), hytta har også overnatting.

Den tøffeste stigningen får du på returen, fra Kalvmyra i Haverdalen, til Hellberget. Største høyde er 1330 moh. ved Svartknattjønnin.

Fokus Askim

Askim er et relativt lite og kompakt semtrumsområde med sine ca 14000 innbyggere som tidligere har hatt sin hovedforankring som industrikommune.

Viking Askim har vært en industribastion sammen med Glava som fortsatt er hjørnestenen i kommunen. Askim Frukt og Bærpresseri får hver høst blant annet produkter fra privates hager, og leverer de legendariske pro-duktene til den norske bord.

Sentrum er delt av jernbanen med yrende foretningsliv også på den andre siden med optiker, fotograf i Studio CB, Dahlsgren design, og en hyggelig kafe Lille Central. Ellers et godt utviklet sentrum som sammen med storsentret på den andre siden av jernbanen. Askim har med dette et rikt og godt tilbud til innbyggerne. Østfoldbadet og Kulturhuset er ofte frekventert av mange tilreisende utenfor kommunen.

Foto: Tormod Hanstad

Noe av det som kjennetegner Askim er at det er et meget godt utbygget nett av gang og sykkelstier. Innbyggerne er veldig flinke til å bruke dette nettet av små stier og ikke minst de gamle linnene som går fra sentrum til kraftstasjonene Solbergfoss, Vamma og Kykkelsrud. Disse tre kraftstasjonene danner symbolet i Askims byvåpen.

Friluftslivet nytes i Askim og spesielt er Skansehytta vårt friluftsvaremerke som er åpent i søndager for allmenheten. Her er det mange turstier som nok fordrer en del trening før man mestrer med terrengsykkel, men ellers kan man sykle mange av de gruslagte veier.

Skolenettet er særdeles godt utviklet i Askim med hele 6 barneskoler og i dag to ungdomskoler. De fleste skolebarn har gode og trygge gang og sykkelstier til og fra skoler og idrettsanlegg.

Her er et knippe turer med utgangspunkt Askim

Kykkelsrud kraftstasjon via gammel oldtidsvei

FAKTABOKS

Fra Sekkelsten via Korsgård og Bergerkrysset går turen ned til sentrum og opp til Kirken. Rett før kapellet tar du inn i Prestegårdsskogen og lysløypa del1. Den går ned og krysser gml. Kirkevei og videre inn i skogen på andre siden. Et lite stykke inn her på fin tørr og fast underlag krysser vi en vei. Denne veien Prestegårdsveien på kartet, men kommunen har valgt å kalle den Kirkegårdsveien. Dette kan være et viktig kryss for mange for rett frem her og om du holder venstre så kommer du til en mye brukt lavvo.

Her er det grillplass og mange muligheter. Derfra er det bratt og vanskelig med sykkel og særlig om det er bløtt i stien, men det er stisykling med tanke på at du enkelte steder bør ha vært i skogen med sykkel før. Vel tilbake til dette krysset igjen, jeg valgte denne veien ned hardt venstre og syklet paralelt med lysløypa til vi var omtrent på samme nivå før jeg tok av til høyre og inn i skogen igjen og syklet lysløpa (kort) tilbake.

Det som er interessant er om denne Prestegårdsveien som opprinnelig stopper ved hus nummer 80 med en grind. Her står det er skilt som forteller at folk og fe har ferdes langs denne veien mellom øvre Askim og mølla i Kykkelsrud, samt at gårdsfolket fra Langnes brukte denne som vei til Kirken på søndagene. Jeg skal finne ut om denne er farbar på sykkel. Ellers var det veldig bløtt i resten av lysløypa og det tar på å sykle i slike stier.

Til Mysen og Momarken

FAKTABOKS

Det er flatt tereng med endel utforkjøringer til Eidsberg Kirke og fungerer fint som oppvarming til man tar fatt på de neste kilometerene med jevn til voldsom og lang stigning opp til Folkenborg museum. Her ligger Eidsberg flotte Museum med mye gammel historie og en av de største gårdene Narvestad på baksiden av Folkenborg Museum museet på venstre side. Narvestad har forøvrig igjennom mange år vært en iherdig samler av gamle gjenstander. Nå kommer det et relativt fint stykke ned mot Mysenelva hvor vi får presset litt melkesyre ut av beina.

Denne turen går langs Rakkestadveien via Edsberg flotte stenkirke og derfra inn til Mysen by.

Vi krysser jernbanen ved Mysen stasjon og opp Vandugbakken, skjønt jeg hadde endel av Folkeborgveien fortsatt i beina så jeg valgte en litt roligere bakke parallet med Vandugbakken hvor man får litt hvile innnimellom. Det gikk ikke bedre enn at jeg måtte kaste inn håndkledet og ta en pause ved Mysebu før jeg tok fatt på de siste 11 km hjem fra Momarken travbane til utgangspunktet.

Rundtur til Tosebygda

FAKTABOKS

Turen starter i Triangelveien i Askim og går opp til Sekkelstenkrysset. Derfra over Tømmeråsveien til Korsgårkrysset hvor vi finner en av Askims største barneskoler.

Herfra tar vi til høyre og opp til rideskolen og frem til krysset hvor man enten reiser til Slitu i Eidsberg (Vibeke Skofterud hjemsted) til Tosebygda eller rett frem mot Trøgstad kommune.

Jeg valgte denne gangen rett frem Øiestadveien og videre inn Eikebergveien. De to sistnevnte er fine smale grusveier helt frem til Tosebygdveien igjen. Denne gangen valgte jeg å kjøre Tosebygdveien tilbake til krysset jeg kom fra for så å ta fatt på de 6 km tilbake til Askim og Triangelveien.

Området er stille og rolig flere turgåere og syklister enn biler og spesielt Øiestadveien og Ekebergveien.

Foto: Tormod Hanstad

Gode sykkelmuligheter på Gålå

Peer Gynt-veien

Fjell- og hyttegrenda Gålå ligger langs den såkalte Peer Gynt-veien, som går over fjellet mellom Skeikampen og Dalseter ved Espedalen. Det er tre mil sørover til Skei, og omtrent to og en halv mil til Dalseter. Peer Gynt-veien går stort sett i en høyde mellom åtte hundre og tusen meter over havet og har normalt sykkelsesong sesong fra midten av juni til slutten av september.

Fra Skei kan du eventuelt sykle nedover Gausdalen til Jørstadmoen og Lillehammer (45 km), mens du fra Dalseter for eksempel kan sykle mot Skåbu og ta den flotte Jotunheimvegen over fjellet til Bygdin og Rv.51 (60 km).

Rundt Gålå finnes det finnes mange interessante avstikkere og rundturer. Mange av dem er i klassen lette og familievennlige. Det finnes også tilbud de som ønsker litt mer krevende sykling, kartet over Gålå og omegn viser en rekke kjerreveier og stier. Ønsker du å prøve noe av dette i organisert sammenheng kan du melde deg på det ganske krevende sykkelrittet Bukkerittet eller Lillebukken (69/34 km) med start og mål på Skeikampen.

Serveringssteder som Peer Gynt Kafé, Lauvåsen, Fefor hotell og Fagerhøi er også aktuelle turmål i rimelig nærhet, husk å sjekke sesong og åpningstider på forhånd.

Naturlig utgangspunkt

Gålå handel er den eneste forretningen her oppe og et naturlig utgangspunkt for turer i dette området. Det er en kombinert mat- og sportsforretning med beliggenhet på 900 meter høyde og kort vei fra de to lokale hotellene. Vær imidlertid klar over at turer som avsluttes med strekningen fra Gålåvannet til butikken får en kilometer skikkelig bratt motbakke på slutten, som gjør den mindre egnet for små barn.

Her følger fire rundturforslag på Gålå, med litt varierende vanskelighetsgrad. Merk at avstandene som nevnes er fra utgangspunktet på turen.

Lett: Vesle-Jetningen rundt

FAKTABOKS

  • Gålå handel-Gålåsetrin-Triltåsen-Vesle-Jetningen-Storstultjønne-Gålå handel
  • Distanse: 10 km
  • Høyeste punkt: 980 moh
  • Samlet stigning: ca 100 høydemeter
  • Underlag: 70 % grusvei, 30 % kjerrevei

En kort og artig introduksjonstur i nærområdet, forbi flere av de små innsjøene sør for Gålåvannet.

Følg Peer Gynt-veien et par hundre meter sørover før du ved Wadahl hotell holder til høyre inn på veien mot Årstul. Nå følger jevn stigning et stykke opp til Triltåsen, der du tar til venstre og følger en snor-rett vei nedover mot Jetningen. I bunnen av bakken er det slutt på bilvei – men med terrengsykkel tar du deg lett videre på en morsom kjerrevei. De første hundre meterne av kjerreveien kan være litt myrete og våte.

Etter hvert sykling på en nydelig og gresskledd vei gjennom bjørkeskogen mellom Vesle-Jetningen og Storstultjønna. Etter tre bilfrie kilometer er du tilbake på hovedveien igjen og får lett sykling tilbake til utgangspunktet.

Lett: Gålåvannet rundt

FAKTABOKS

  • Gålå handel-Peer Gynt skiarena-Sand-Vollsetra-Gålå handel
  • Distanse: 18 km
  • Høyeste punkt: 900 moh
  • Samlet stigning: ca 200 høydemeter
  • Underlag: ca 25% asfalt, en halv kilometer kjerrevei, resten grusvei

Ser man bort fra den ene bratte motbakken på slutten er dette en snill tur og en fin introduksjon til omgivelsene på Gålå. Vi sykler gjennom arenaen der Peer Gynt-spelet holdes, et sted det for øvrig også er brygger og en trivelig badeplass. Når vi kommer over til vestsiden av vannet er det i motsetning til østsiden nesten ingen hytter eller biltrafikk. På vestsiden sykler man delvis gjennom kulturlandskap og blomsterenger med fin utsikt til blant annet den særpregede Feforkampen, et av landemerkene i dette området.

Starten på turen er særdeles lett; de første to og en halv kilometerne triller du nedover eller bortover uten å tråkke, bare husk å svinge til venstre etter halvannen kilometer i krysset ved skilt ”Børkedalen”. Nede ved arena-området i sørenden av Gålåvannet tar du til høyre ved turskilt pekende mot ”Fefor”. Nytt sykkelskilt til høyre etter 3,9 km. Følg grov grusvei med gresstripe i midten nordover forbi Sand, fram til neste kryss ved Heggeslåveien etter 10,5 km. Her tar du til høyre i krysset, skilt viser ”Gålå 8 km”. Fin grusvei/asfalt til du kommer fram til utgangspunktet

Middels krevende: Vendalsrunden

FAKTABOKS

  • Rute: Gålå-Toftesetra-Fagerhøi-Vendalsvannet-Grevsjødalen-Toftesetra-Gålå
  • Distanse: 40 km
  • Høyeste punkt: 1050 moh
  • Samlet stigning: ca 400 høydemeter
  • Underlag: Grusvei

En runde som blant annet viser kanskje den fineste delen av Peer Gynt-veien, flere utsiktspunkter, og de vakre omgivelsene rundt Vendalsvatnet. Traseen er variert og bølger opp og ned, over og under tregrensen. Et par av bakkene underveis er ganske lange, men ikke særlig bratte, turen anbefales for blant annet familier med sykkelvante barn fra rundt 12 års alder. For de som ønsker kan turene lett forlenges, for eksempel ved å inkludere turen rundt fjellvannet Gumpen, som gir ca en mil ekstra, inkludert et parti kjerrevei.

Etter en kort stigning i starten er det lett og rask sykling sørøstover, med flott utsyn til sjøene Steinbutjørna, Andortjønna, og Skjervungen. Lang stigning fra Toftsetra og sørover, flott utsikt på toppen av bajjen, både mot Rondane og Jotunheimen. Småkupert videre til krysset ved Fagerhøi, ta venstre, skiltet ”Vendalen”. Lettsyklet gjennom flere setergrender ned til Vendalvannet, fin raste/badeplass her like ved veien. Videre rundt Jomfrustod, skarpt venstre i kryss etter Hattstod. Merkbar stigning opp Grevsjødalen før man cruiser ned til Toftsetra og tar Peer Gynt-veien tilbake til utgangspunktet.

Krevende: Årstulen og Børkedalen

FAKTABOKS

  • Gålå handel-Årstulen-Øvre Svatsum-Børkdalen-Håkåseterdalen-Gålåvannet-Gålå handel
  • Distanse: 44 km
  • Høyeste punkt: 1040 moh
  • Samlet stigning: ca 600 høydemeter
  • Underlag: ca 10% asfalt, en km svært dårlig kjerrevei, resten grusvei,

Her er en herlig treningsrunde for deg som vil ut i ødemarka. Denne turen går gjennom trakter med få hytter og nesten ingen bosetning. Fra Gålå drar vi sørover og oppover høydedraget via Årstulhøgda før det blir rask sykling i lange nedoverbakker gjennom flere idylliske setergrender og til et kort parti med asfalt i Øvre Svatsum. Herfra retur nordover gjennom den ganske trange Børkedalen langs elvene Jøra og Leba til Håkåsetervannet. Seig stigning videre opp til Valsvatnet der man møter hyttebebyggelsen de siste kilometerne til Gålvann og Gålå handel.

Vær oppmerksom på en utfordring etter 11 km. På kartet er det avtegnet som vanlig vei, men er i virkeligheten bare en dårlig kjerrevei i grenseland til sti, og helt uframkommelig for biler. Den er ca en kilometer lang, før du igjen kommer ut på fin grusvei ved Gåsøya.

Fem turer med utgangspunkt Elverum

Innen dagstur-rekkevidde på sykkel finnes fin variasjon med både kulturlandskap, store skoger og fjell-landskap. Elver og innsjøer er det mange av i distriktet og representerer attraktive elementer som kan berike enhver sykkeltur.

Flere fine rastesteder. Foto: Øyvind Wold
Flere fine rastesteder. Foto: Øyvind Wold

Avhengig av ambisjoner og form kan man sykle for eksempel sørøstover i den enorme Finnskogen, sørvestover mot Rokosjøen og Løten, nordvestover oppover mot Hedmarksvidda eller nordøstover mot Nordskogbygda, Julussdalen, Ryssjøen og Rena. Vil du på langtur kan du legge ut på Fv.210 mot Kongsvinger, en distanse på ti mil, nesten uten motbakker.

Hovedveiene ut av Elverum, Fv.25, Fv.3 og Fv.20 er til dels tung trafikkert og lite sykkelvennlige. Men langs Fv.25 østover mot Trysil går det sykkelvei til Hernes, sørover på Fv.20 er det sykkelvei til Jømna. Heldigvis finnes det også alternative veier på motsatt side av Glomma, på østsiden om man skal nordover, på vestsiden (Fv.210) om man skal sydover. Om ikke direkte barnevennlige, så er disse alternativene uansett langt mindre trafikkert enn hovedveiene.

Rundtur via Snippen gård

FAKTABOKS

  • Elverum–Hernes–Snippen–Nordskogbygda–Sveva–Hernes–Elverum
  • Distanse: 40 km
  • Lett sykkeltur

Snippen gård, øst for Elverum, kan være et fint turmål på sykkel for familier med litt større barn. På Snippen drives ikke bare vanlig gårdsbruk, men også en besøksgård med gårdsutsalg, kafe, lekeplass og en del dyr man ikke finner på gårder flest. Her er for eksempel lama, esel, villsvin, struts og påfugl.

Turen starter på sykkelvei ved siden av fylkesveien mot Trysil, men etter fire kilometer kan man ta av mot Hernes og ferdes på langt fredeligere sideveier. Turen har ikke mye motbakker, den lengste kommer mellom Brustad og Nordskogbygda.

Badetur til Sørskogbygda

FAKTABOKS

  • Elverum–Lisjøen, t/r,
  • Distanse: 45 km

Denne fine turen går hovedsakelig på flat og svært lettsyklet asfaltvei gjennom skog og mark øst for Elverum. Følg Fv.25 nord-østover mot Trysil tre kilometer, før du tar av rett etter Løvbergsmoen inn på den langt fredeligere veien Fv.536 østover mot Rølsåsen og Sørskogbygda. Noe stigning på slutten mellom Likvern og Svea, før det går ned til østsiden av Lisjøen. Her er det et koselig friområde med gresslette, benker og badebrygge.

Militærvegen til Rokosjøen

FAKTABOKS

  • Elverum – Søby – Rudstjern – Rokosjøen – Røyhaugen – Husa – Elverum
  • Distanse: 40 km
  • Lett sykkeltur

Ved å bruke den såkalte Militærvegen mellom Elverum og Løten får du ikke bare en fin tur til Rokosjøen, men også prøve deler av traseen til «Landeveisbirken». Denne veien tar av ved Søby, omtrent en mil sør for Elverum og byr på fint og raskt grusunderlag gjennom skogen til Rokosjøen. Ved Rokosjøen finnes badeplassene Kølbua og Haverbekkvika og ved Oset finner du Rokosjøen camping. Ved Høgvoll, en drøy kilometer vest for Oset, tar du fatt på veien tilbake til Glomma og Elverum. Denne veien går forbi Røyhaugen og er litt mer kupert.

En smak av Finnskogen

FAKTABOKS

  • Elverum-Lisjøen–Kynnsjøen–Flatåstjennet–Storhovsetra–Agåsen–Nøtåsen-Heradsbygd–Elverum
  • Distanse: 70 km
  • Midels krevende sykkeltur

Finnskogen, det store skoghavet sørøst for Elverum, har et utall skogsbilveier og tilsvarende gode turmuligheter på sykkel, denne turen gir bare en liten smakebit. Ved å sykle nedover langs elva Kynna får du svært lett sykling med lange flate partier, langs veier stort sett helt uten biltrafikk.

Disse traktene er ganske øde og gir et pust av villmark, og noe du garantert vil legge merke til er stillheten i området. Så skru av mobiltelefonen og kjenn på fraværet av støy!

Turen starter på samme måte som badeturen til Lisjøen, østover mot Lykkja og Rølsåsen, men her skal du bare fortsette videre sydover fra Lisjøen.

Underveis får du mange fine gløtt av både Kynnsjøen og Kynnaelva nedover dalen. Like etter at du har passert sørenden av Kynnsjøen er det kryss med skilt mot Elverum. Veien videre mot Agåsen og Heradsbygd er lite skiltet, og med mange veikryss og avstikkere. Her er det lett å kjøre feil, det anbefales å ha med turkartet «Finnskogen Nord» i målestokk 1:50 000 på denne turen.

Den største stigningen underveis får du opp fra Kynndalen mot Flatåstjennet (ca. hundre høydemeter). Ved Heradsbygd sykler du over demningen og får den mye mindre trafikkerte Fv.210 tilbake til Elverum.

Til topps på Hedmarksvidda

FAKTABOKS

  • Elverum–Terningmoen–Ebru–Narsetra–Nordhue-Øysetra–Budor–Gryllingsetra–Grylling–Ebru-Elverum
  • Distanse: 60 km
  • Noe krevende sykkeltur

Er du på jakt etter en større utfordring og mer motbakke enn de foregående turene, er faktisk en fjelltur tilgjengelig med Elverum som utgangspunkt. Selv om Hedmarksvidda domineres av skoger, åser og myrer, finnes det flere toppunkter man kan sykle til. Den beste utsikten er kanskje fra Nordhue (767 moh.), og her går det vei helt til topps. Sykler du opp via Narsetra og Øksendalen, og ned via Budor og Gryllingsetra har du fått både bra mosjon og fin introduksjon til dette turområdet, som i utgangspunkter nok er best kjent blant skiløpere. De bratteste stigningene på turen finner du ved Narsetra, og fra Øysetra opp til Nordhue-toppen.

Ved Storholtet bør du vurdere den korte avstikkeren til Korperud, og en fottur nedover canyonen «Korpereiret», med mer dramatisk natur enn man kunne vente å finne på den ellers ganske slake Hedmarksvidda.

Det er lite med serveringssteder langs denne ruta, men på Budor gjestegård er det kafe.

Skulle du ønske å få med deg to topper på samme tur, er det det bare en drøy halvmil ekstra å sykle til Ruskåsen og Målifjellet (760 moh), som har sikteskive på toppen, som viser navn og avstander til fjellene man ser derfra.

Fire turer fra Fredrikstad

Langs Østfoldkysten finner du trivelige små tettsteder, diverse friområder med flotte badeplasser og til dels store strekk med svaberg.

Sør i fylket kan du sykle på oppdagelsestur ut på sideveiene som finnes på Hvalerøyene Vesterøy, Spjærøy, Asmalaøy og Kirkøy. Et veldig bra sted å starte med å gjøre seg kjent i Østfold er å prøve noen sykkelturer ut fra Fredrikstad, drøye en times tog- eller biltur fra Oslo.

Rundt denne byen finnes en rekke småveier som er en fryd å sykle på, enten du vil mot skjærgården i sør, langs kysten til Moss i nord eller til Sarpsborg og Skjeberg i øst. Terrenget er uten de store motbakkene, men helt flatt er det ikke, noe du vil merke om du for eksempel har en bagasje- eller barnehenger bak sykkelen.

Aktuelt nettsted: Fredrikstad og Hvaler (Visitoslofjord)

Her er ideer til flere lette og fine turer, utgangspunktet er jernbane-stasjonen.

Glommastien til Sarpsborg t/r

  • Kategori: Lett tur
  • Fredrikstad-Sarpsborg-Fredrikstad
  • Distanse: 30 km
  • En familievennlig og svær lett sykkeltur

Glommastien er en gang- og sykkelsti mellom Fredrikstad og Sarpsborg som går på begge sider av Glomma. Glommastien er merket med små pæler. Langs stien finnes eldre trehusbebyggelse og verneverdig kulturlandskap med mange minner fra tidligere sagbruks-og tegelverksindustri. Den beste måten å krysse Glomma i Fredrikstad er med ferge over Gamlebyen.

I Sarpsborg kan du krysse på to steder: Over Sandesunsbroa eller ved Sarpsfossen ved Hafslund.

Torsnesrunden

  • Kategori: Middels lett tur
  • Fredrikstad-Dal-Glosli-Torsnes-Humlekjær-Glosli-Dal-Fredrikstad
  • Distanse: ca 30 km

Denne rundturen i Torsnes går på forbausendene fredelige veier når en tenker på hvor kort avstand man er fra fylkets største by. Turen tar omtrent to timer å sykle i turtempo. Underveis kan man gjerne ta en avstikker fra Humlekjær ut til trivelige Bevø camping (en km) med strender og svaberg.

Turen går i vekslende omgivelser mellom skogholt, gårder, alleer og små grender.

For å slippe å sykle på smalt fortau på den tungt trafikkerte Fredrikstad-brua i begynnelsen på turen kan du heller ta den korte fergeturen (to minutter) over til Gamlebyen, og derfra Torsnesveien østover.

Onsøyrunden

  • Kategori: Middels lett tur
  • Fredrikstad-Gressvik-Slevik-Vikene-Utne-Torp-Solbrekke-Dale-Kjerringvik-Fredrikstad
  • Distanse: 35 km

En naturlig rundtur om man skal se seg om vest for Fredrikstad. Noe trafikk må påregnes, turen egner seg best for voksne syklister. Skiltet, og delvis separat sykkelvei de første kilometerne ut av byen og langs Rv.117 mot Slevik. Trivelig sykling gjennom eldre bebyggelse og marinaer på Gressvik, ved Vikene sykler du helt nede ved sjøen. Lite trafikkert strekk gjennom kulturlandskap mellom Torp og Dale. Ta gjerne en avstikker etter Slevik ut til friområdet Mærrapanna, her er det strender og flotte svaberg.

Skjærgårdstur til Vesterøy

  • Kategori: Middels lett tur
  • Fredrikstad-Kråkerøy-Kjøkøya-Ødegård-Hauge-Papperhavn,
  • t/r Distanse: 40 km

Hvaler-øyene er absolutt verdt et besøk, og er tilgjengelige på en dagstur med sykkel fra Fredrikstad. Det er mange sideveier, stort sett blindveier, å utforske på øyene, mange av dem tar deg til idylliske havner og friområder. Rv.108 sørover øyene har en del trafikk, men som myk trafikant har du fortau eller separat sykkelvei deler av veien.  Vår foreslåtte tur av fra Rv.108 ved Øgården på Vesterøy, og du kan i ro og fred følge den svingete landeveien seks kilometer vestover til Papperhavn. Vil du gjøre turen litt lenger, ta med deg avstikkerne til Utgård og Bukta når du først er på disse kanter.

Konditoriet i Hauge er verdt et besøk, ellers restaurant og matbutikk ved Øgården.