Skip to main content

Fem turer med utgangspunkt Elverum

Innen dagstur-rekkevidde på sykkel finnes fin variasjon med både kulturlandskap, store skoger og fjell-landskap. Elver og innsjøer er det mange av i distriktet og representerer attraktive elementer som kan berike enhver sykkeltur.


Flere fine rastesteder. Foto: Øyvind Wold
Flere fine rastesteder. Foto: Øyvind Wold

Avhengig av ambisjoner og form kan man sykle for eksempel sørøstover i den enorme Finnskogen, sørvestover mot Rokosjøen og Løten, nordvestover oppover mot Hedmarksvidda eller nordøstover mot Nordskogbygda, Julussdalen, Ryssjøen og Rena. Vil du på langtur kan du legge ut på Fv.210 mot Kongsvinger, en distanse på ti mil, nesten uten motbakker.

Hovedveiene ut av Elverum, Fv.25, Fv.3 og Fv.20 er til dels tung trafikkert og lite sykkelvennlige. Men langs Fv.25 østover mot Trysil går det sykkelvei til Hernes, sørover på Fv.20 er det sykkelvei til Jømna. Heldigvis finnes det også alternative veier på motsatt side av Glomma, på østsiden om man skal nordover, på vestsiden (Fv.210) om man skal sydover. Om ikke direkte barnevennlige, så er disse alternativene uansett langt mindre trafikkert enn hovedveiene.

Rundtur via Snippen gård

FAKTABOKS

  • Elverum–Hernes–Snippen–Nordskogbygda–Sveva–Hernes–Elverum
  • Distanse: 40 km
  • Lett sykkeltur

Snippen gård, øst for Elverum, kan være et fint turmål på sykkel for familier med litt større barn. På Snippen drives ikke bare vanlig gårdsbruk, men også en besøksgård med gårdsutsalg, kafe, lekeplass og en del dyr man ikke finner på gårder flest. Her er for eksempel lama, esel, villsvin, struts og påfugl.

Turen starter på sykkelvei ved siden av fylkesveien mot Trysil, men etter fire kilometer kan man ta av mot Hernes og ferdes på langt fredeligere sideveier. Turen har ikke mye motbakker, den lengste kommer mellom Brustad og Nordskogbygda.

Badetur til Sørskogbygda

FAKTABOKS

  • Elverum–Lisjøen, t/r,
  • Distanse: 45 km

Denne fine turen går hovedsakelig på flat og svært lettsyklet asfaltvei gjennom skog og mark øst for Elverum. Følg Fv.25 nord-østover mot Trysil tre kilometer, før du tar av rett etter Løvbergsmoen inn på den langt fredeligere veien Fv.536 østover mot Rølsåsen og Sørskogbygda. Noe stigning på slutten mellom Likvern og Svea, før det går ned til østsiden av Lisjøen. Her er det et koselig friområde med gresslette, benker og badebrygge.

Militærvegen til Rokosjøen

FAKTABOKS

  • Elverum – Søby – Rudstjern – Rokosjøen – Røyhaugen – Husa – Elverum
  • Distanse: 40 km
  • Lett sykkeltur

Ved å bruke den såkalte Militærvegen mellom Elverum og Løten får du ikke bare en fin tur til Rokosjøen, men også prøve deler av traseen til «Landeveisbirken». Denne veien tar av ved Søby, omtrent en mil sør for Elverum og byr på fint og raskt grusunderlag gjennom skogen til Rokosjøen. Ved Rokosjøen finnes badeplassene Kølbua og Haverbekkvika og ved Oset finner du Rokosjøen camping. Ved Høgvoll, en drøy kilometer vest for Oset, tar du fatt på veien tilbake til Glomma og Elverum. Denne veien går forbi Røyhaugen og er litt mer kupert.

En smak av Finnskogen

FAKTABOKS

  • Elverum-Lisjøen–Kynnsjøen–Flatåstjennet–Storhovsetra–Agåsen–Nøtåsen-Heradsbygd–Elverum
  • Distanse: 70 km
  • Midels krevende sykkeltur

Finnskogen, det store skoghavet sørøst for Elverum, har et utall skogsbilveier og tilsvarende gode turmuligheter på sykkel, denne turen gir bare en liten smakebit. Ved å sykle nedover langs elva Kynna får du svært lett sykling med lange flate partier, langs veier stort sett helt uten biltrafikk.

Disse traktene er ganske øde og gir et pust av villmark, og noe du garantert vil legge merke til er stillheten i området. Så skru av mobiltelefonen og kjenn på fraværet av støy!

Turen starter på samme måte som badeturen til Lisjøen, østover mot Lykkja og Rølsåsen, men her skal du bare fortsette videre sydover fra Lisjøen.

Underveis får du mange fine gløtt av både Kynnsjøen og Kynnaelva nedover dalen. Like etter at du har passert sørenden av Kynnsjøen er det kryss med skilt mot Elverum. Veien videre mot Agåsen og Heradsbygd er lite skiltet, og med mange veikryss og avstikkere. Her er det lett å kjøre feil, det anbefales å ha med turkartet «Finnskogen Nord» i målestokk 1:50 000 på denne turen.

Den største stigningen underveis får du opp fra Kynndalen mot Flatåstjennet (ca. hundre høydemeter). Ved Heradsbygd sykler du over demningen og får den mye mindre trafikkerte Fv.210 tilbake til Elverum.

Til topps på Hedmarksvidda

FAKTABOKS

  • Elverum–Terningmoen–Ebru–Narsetra–Nordhue-Øysetra–Budor–Gryllingsetra–Grylling–Ebru-Elverum
  • Distanse: 60 km
  • Noe krevende sykkeltur

Er du på jakt etter en større utfordring og mer motbakke enn de foregående turene, er faktisk en fjelltur tilgjengelig med Elverum som utgangspunkt. Selv om Hedmarksvidda domineres av skoger, åser og myrer, finnes det flere toppunkter man kan sykle til. Den beste utsikten er kanskje fra Nordhue (767 moh.), og her går det vei helt til topps. Sykler du opp via Narsetra og Øksendalen, og ned via Budor og Gryllingsetra har du fått både bra mosjon og fin introduksjon til dette turområdet, som i utgangspunkter nok er best kjent blant skiløpere. De bratteste stigningene på turen finner du ved Narsetra, og fra Øysetra opp til Nordhue-toppen.

Ved Storholtet bør du vurdere den korte avstikkeren til Korperud, og en fottur nedover canyonen «Korpereiret», med mer dramatisk natur enn man kunne vente å finne på den ellers ganske slake Hedmarksvidda.

Det er lite med serveringssteder langs denne ruta, men på Budor gjestegård er det kafe.

Skulle du ønske å få med deg to topper på samme tur, er det det bare en drøy halvmil ekstra å sykle til Ruskåsen og Målifjellet (760 moh), som har sikteskive på toppen, som viser navn og avstander til fjellene man ser derfra.


Øyvind Wold

Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.