Folldal – et av landets beste steder for tur- og fjellsykling!
Betjente fjellhytter – tilgjengelige turmål
Naturlige og tilgjengelige turmål på sykkel er for eksempel fjellhyttene med servering og overnatting i Rondane. Turen inn til Grimsdalshytta for eksempel er lett, mens den fra Gammelgarden i Atndalen og opp til Bjørnhollia er et hakk tøffere. Ønsker du å besøke en fjellhytte via en enda tøffere tur kan du prøve deg på motbakkene fra Atnsjøen nordøstover mot Breisjøseter. Denne veien har grovt underlag og passer bare for terrengsykler.
Folldalen på langs
Folldalen strekker seg sju mil fra Hjerkinn østover til Alvdal. Turen på den asfalterte fylkesveien gjennom dalen egner seg mest for rutinerte syklister, siden biltrafikken her går ganske fort. For tursyklister med bedre tid er det nyttig å vite at det finnes en alternativ, mye triveligere og langt mindre traffikert vei på sørsiden av elva Folla, på store deler av strekningen gjennom Folldalen.
Sørover fra Fallet mot Straumbu finnes det også et spennende alternativ til fylkesveien sørover gjennom Atndalen. Det gjelder ”gamleveien” som er delvis gjengrodd og uegnet for biler, men fullt mulig å sykle.
Kjerrveier i fleng
Noe av det mest interessante for en terrengsyklist i disse traktene er kanskje det store nettverket av kjerreveier. Det finnes en mengde traktorveier og kjerreveier som byr på morsom og delvis rask sykling på terrengsykkel. Noen av disse veiene er ren ”skattejakt” – mange finnes ikke inntegnet på kartet og du må spore dem opp selv. Grimsmoen, noen kilometer sørøst for sentrum, er et godt sted å starte.
Aktuelle sykkelritt
Det er flere ritt i Folldal-området, hvorav de mest aktuelle kanskje er Gruverittet med en spektakulær og variert sløyfe på 70 km, på både grus og kjerrevei. Dessuten Taubanetråkket, som følger den gamle taubanetraseen Folldal til Alvdal, en distanse på 46 km.
Liker du motbakker vil du få god tid til å kjenne på formen om du deltar i ”Solan Gundersens styrkeprøve” med start i Alvdal. Traseen går opp til toppen av Tronfjellet 1665 moh., 11 kilometer med nesten 11% stigning i snitt. Dette er bratt! Hjemmesiden til Savalen sykkelkubb har flere detaljer.
Turforslag
Her er tre turforslag for deg som vil prøve sykkelen
LETT
FAKTABOKS
- Folldal-Blæsterdalen-Dørålseter t/r
- Distanse: 50 km
- Samlet stigning: ca 400 høydemeter
- Underlag: 50% asfalt, 50% grus, av varierende kvalitet
Det faktum at dette er ganske lett og familievennlig fjelltur må ikke få noen til å tro at den er kjedelig. Vi snakker om en tur rett inn i hjertet av Rondane, med store flyer og et åpent og spektakulært fjellterreng. Har du først prøvd denne turen en gang, vil du garantert komme tilbake. Bilder fra mange norske kalendre og postkort er tatt i Døråldalen – husk å ta med fotoapparat!
Den første halvdelen av turen går langs Rv.27. Biltrafikken er liten, men hastigheten på de som kommer er høy. Et alternativ er å kjøre inn til Blæsterdalen og starte syklingen her.
MIDDELS TIL NOE KREVENDE
FAKTABOKS
- Einunndalen rundt: Folldal-Dalholen-Flåmsetrin-Fundin-Moskardet-Folldal
- Distanse: 85 km
- Samlet stigning: ca 750 hm
- Underlag: 30% asfalt, 70% grus
Einunndalen rundt er en herlig høyfjellstur på raske og fine grusveier innover mot Knutshø og Oppdalsfjella, en rundtur på snaue ni mil. Her vil du foruten drøye bakker, lange siktlinjer og vakre fjell finne et buktende og spesielt elvelandskap langs Einunna, terrengformasjoner sterkt formet av istiden og levende seterdrift. Servering på den idylliske Romsdalssetra om sommeren, vel verdt en stopp.
Med utgangspunkt i Folldal sentrum sykler du 12 km vestover på riksvei nr 27 til Dalholen, før du går løs på en lang slak oppoverbakke mot Depltangen på nesten 1200 meters høyde. Flatt og slak nedover videre mot Flåmsetrin og østover mot Dølisetran. Videre småkupert øst- og sørover begynner den egenlige Einunndalen. Svært lett sykling videre herfra ned til riksveien og tilbake til sentrum.
KREVENDE
FAKTABOKS
- Folldal-Fallet-Grimsdalseter-Haverdalseter t/r
- Distanse: 122 km
- Samlet stigning: ca 1200 høydemeter
- Underlag: 15% asfalt, 85% grus
Med sykkel kan du få opplevd både Atndalen, den vakre Grimsdalen og den frodige Haverdalen på en og samme dag.
Grimsdalen er en attraksjon i seg selv, en levende seterdal, tre og halv mil lang, med et rikt fugle og planteliv og flere gamle setre. Et godt stykke av dalen, fra omtrent Stakstoseter vestover forbi Storberget, er veien gjennom dalbunnen nesten helt flat. Denne delen egner seg godt også med sykkelhenger eller barn på egen sykkel.
Fra Tvergjelet og videre mot Haverdalen er turen derimot langt mer svett, med en serie småseige motbakker. Dessuten går lange partier av veien godt over tregrensen og du er eksponert for eventuell vind.
Fra krysset i Vegaskillet, på 1160 moh. bærer det sørover og østover og enda flere motbakker før du avslutter med en rå utforkjøring ned i Haverdalen. Høyeste punkt ligger på drøye 1300 meter.
Skal du få anledning til å kunne se og nyte naturen i denne delen av Rondane uten stress, kan du ta turen over to dager ved å overnatte på trivelige Haverdalseter nede i den grønne og frodige Haverdalen. Et annet alternativ er overnatting på Grimsdalshytta. Gode muligheter herfra til å kombinere med fotturer i Rondane.