Skip to main content

Grimsdalen

Grimsdalshytta, Dovre kommune

I nord-Oppland, på grensa mellom Dovre og Folldal, finnes et helt suverent område for fjellsykling; Grimsdalen. Veien gjennom denne seterdalen strekker seg hele fem mil fra Dovre tettsted til Atndalen i øst. På tur gjennom dalen har man fjellutsikt hele veien, inkludert til flere av Rondanes 2000-metere, som ligger bare noen få kilometer lenger sør. For syklister er dalen attraktiv ikke bare på grunn av naturen. To andre elementer peker seg; veien har svært lite biltrafikk, og store strekk er nesten uten motbakker.

Det er ingen fastboende her, men den betjente DNT-hytta Grimsdalshytta er et naturlig utgangspunkt for sykkelturer. Vær oppmerksom på at dette er «villmark», det er ikke noen hoteller, kafeer, kiosker eller butikker i Grimsdalen, nærmeste sentrum er Folldal tettsted, tre mil nordøst for Grimsdalshytta. Her er det også sports/sykkelforretning.

Tettstedet Folldal, åtte kilometer lenger nord, er et naturlig utgangspunkt for å komme seg inn i til turer i Grimsdalen.

FAKTABOKS

  • Reise dit:
    Med tog til Dombås eller Hjerkinn, sykle ned Fv.29 til Folldal, så Fv. 29 til Fallet i Atndalen.
    Med bil via E6 til Dovre, eller Fv.27 via Ringebufjell og Atndalen
  • Sykkelsesong: Ca fra St. Hans – slutten av september
  • Turmuligheter: Syklingen nede i selve Grimsdalen er i utgangspunktet svært lett og familievennlig. Tar man i bruk sideveiene som finnes, har man straks sykkelmuligheter for flere dager, også med litt større utfordringer.

Her er tre forslag til turer i området.

Lett – «familieturen»

FAKTABOKS

  • Grimsdalshytta-Stakstosætre t/r
  • Distanse: 26 km<
  • Samlet stigning: ca 100 hm

En fin introduksjon til Grimsdalen. Med unntak av den siste kneika opp til selve Grimsdalshytta på tilbakeveien, er denne turen så flat som en fjelltur kan bli. Grusvei av god kvalitet tar deg østover gjennom et rolig landskap av myrer og fjellbjørkeskog og med lange siktlinjer østover og vestover. Oppe i dalsiden ser man gamle værbitte seteranlegg. Flere steder, blant annet ved Løken seter, er det anlagt trivelige rasteplass like ved elva. Nedenfor Tollevshaugen finnes et landskapsvernområde med et rikt plante- og fugleliv.

Middels krevende – «mosjonisten»

FAKTABOKS

  • Grimsdalshytta-Tollevshaugen-Streitmyrene-Folldal-Fallet-Grimsdalshytta
  • Distanse: 50 km
  • Samlet stigning: ca 850 hm

En frisk og variert fjellrunde øst for Grimsdalshytta, som kan gjennomføres av alle i alminnelig sykkelform. Underveis vil du få en utsikt over Rondane, ikke minst Høgronden, som er helt unik.

Fra Løken seter er det halvannen kilometer bratt stigning opp til Tollevshaugen, her finnes du den velholdte Bergsengseter og særdeles fin utsikt vestover Grimsdalen og rett mot Høgronden.

Her oppe må bilene stoppe, men du med sykkel fortsetter videre gjennom en grind og får turens sykkelmessige høydepunkt på artig kjerrevei oppover via Streitmyrene over fjellet. Lang utforkjøring ned mot Folldal tettsted.

Her finnes et interessant gruvemuseum, med mulighet til å bli med på en liten togtur inn i fjellet.

Kanskje enda viktigere for en syklist er at du her også finner de eneste matforretningene og sportsbutikken i mils omkrets.

Videre åtte lette kilometer sørover langs fylkesvei 27 til Fallet, hvor man tar vestover inn i Grimsdalen. Slake stigninger i begynnelsen før man kommer over tregrensa, dalen utvider seg og flater ut.

Krevende – «treningsturen»

FAKTABOKS

  • Grimsdalshytta-Vegaskillet-Haverdalseter t/r
  • Distanse 70 km
  • Samlet stigning: ca 1050 hm

En tur som unektelig har mye motbakker. Lønn for strevet får du ved å ferdes på en nesten bilfri høyfjellsvei i en del Rondane som er lite brukt.

Ferden går fra Grimsdalshytta vestover og etter hvert opp det trange Tverrgjelet til krysset ved Vegaskillet, der vår rute tar av sør over store flyer og fjell. Etter flere slake stigninger oppe på snaufjellet dropper veien bratt ned i den overraskende frodige Haverdalen.

Vær forberedt på partier med relativt dårlig grusvei mot Haverdalen, denne turen egner seg bedre med terrengsykkel enn hybridsykkel.

Framme på Haverdalsseter er det servering av blant annet egen seterkost, hver lørdag i sommersesongen er det stor thai-buffet(!), hytta har også overnatting.

Den tøffeste stigningen får du på returen, fra Kalvmyra i Haverdalen, til Hellberget. Største høyde er 1330 moh. ved Svartknattjønnin.


Øyvind Wold

Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.